Najlepszy węgiel do ogrzewania

Podczas kupna węgla na uwadze należy mieć ceny opału, a także jego właściwości, kaloryczność, ciepło spalania oraz parametry. Do nowszych kotłów dołączane są instrukcje obsługi, w których jasno pisze, o jakich parametrach powinien być stosowany węgiel. Podczas zakupów należy się kierować jeszcze jedną zasadą: nie liczba worków węgla ma znaczenie, a ciepło spalania. Ostatecznie nie kupuje się jak największej masy surowca, tylko ciepło zimą.

Węgiel w workach-wybrać tańszy czy mocniejszy?

Kupując węgiel w workach, potencjalny konsument wybiera ten, którego stosunek ceny do masy jest najkorzystniejszy. W praktyce oznacza to, że kupujący chce zapłacić jak najmniej za tonę surowca, a to wielki błąd. Niestety, ale kupno dużej ilości węgla workowanego w niskiej cenie nie gwarantuje przetrwania całej zimy w cieple. Najważniejszy jest stosunek ceny do kaloryczności węgla, nie do jego masy. Co oznacza, że węgiel workowany Poznań, może mieć taką samą cenę jak węgiel w Katowicach, ale ich jakość będzie całkowicie różna. Wysoka kaloryczność węgla to podstawa w zimowe dni.

Wysokokaloryczny węgiel i niskokaloryczny opał

Jeśli kupiony węgiel jest wysokokaloryczny, pomocne może być dodatkowe kupno niskokalorycznego opału. W cieplejsze dni cały potencjał dobrej jakości węgla może zostać zmarnowany, a tym samym tracimy pieniądze, ponieważ gdy temperatura na zewnątrz jest cały czas na plusie, spokojnie można używać niskokalorycznego opału, jak np. drewno. Szczególnie tę opcję poleca się na terenach leżących daleko od Śląska, ponieważ węgiel workowany Poznań jest dużo droższy, a poza tym kupujących łatwiej tam oszukać, np. sprzedając opał zza granicy lub o dużo gorszej jakości. Gdy chcemy efektywnie ogrzać dom zimą, zasada jest prosta. W mroźne dni stosować wysokokaloryczny węgiel, a w cieplejsze drewno, które wszędzie jest takie samo, co więcej spala się „czyściej”.

Najlepszy węgiel do kotłów

Węgiel w workach ma różną strukturę oraz wielkości ziaren, ale najlepszym wyborem wydaje się węgiel typu orzech. Posiada najwięcej zalet ze wszystkich, bardzo często sprzedawana jest również kostka, jednak ciężko się rozpala. Groszek jest bardzo drobny, przez co w kotłach wymagany jest nadmuch, gdy chce się uzyskać duży ogień, a miał dobrze się pali jedynie w piecach do niego przystosowanych. W zwykłych kotłach dobrze spala się ekogroszek, ale tylko wtedy gdy jest pozbawiony bardzo drobnej frakcji.

Dodaj komentarz