Bezpieczeństwo oraz efektywność przewozu żywności prawdopodobnie nigdy jeszcze nie były tak istotne, jak obecnie. Konsumenci odwiedzający sklepy spożywcze czy markety odczuwają słuszny niepokój, nie wiedząc, w jakich warunkach były przechowywane oferowane im towary. Co za tym idzie, przed odpowiedzialnymi sprzedawcami pojawia się istotne zadanie – sposób, by zagwarantować maksimum higieny transportu towarów. Jak to zrobić?
Skrzynka plastikowa z pokrywą – izolacja od warunków otoczenia
Tradycyjnie używane do przewozu dużych partii żywności palety i folia pakowa niewątpliwie pozostawiają wiele do życzenia, jeśli chodzi o komfort pakowania czy przewożenia całości. Obecnie jednak klienci zaczynają sobie zadawać pytania, jakie jeszcze do niedawna nie zaprzątały ich myśli. W jaki sposób magazynowana jest żywność, którą kupuję dla mojej rodziny. Czy przy transporcie zachowano wszystkie przepisy BHP? Czy użyte do niego pojemniki podlegają dezynfekcji?
To kwestie, odpowiedź na które powinien mieć obecnie przygotowaną każdy sprzedawca, niezależnie od tego, czy reprezentuje międzynarodową markę, czy jest właścicielem lokalnego biznesu. Dlatego właśnie inwestycja w pojemniki plastikowe zamykane może okazać się wyjątkowo trafnym pomysłem. Typowych palet niestety nie da całkowicie zdezynfekować ze względu na brak ochronnego lakieru na drewnie oraz porowatość samego materiału. Tymczasem skrzynka plastikowa z pokrywą może być dowolnie poddawana czyszczeniu i dezynfekcji, nie tracąc przy tym nic z integralności swojej struktury.
Pojemniki plastikowe zamykane – ochrona wrażliwej żywności
Część dostępnych na rynku towarów, takich, jak makaron, słodycze czy napoje w plastikowych butelkach jest już na etapie produkcji pakowana w sposób, który uniemożliwia przedostanie się do wnętrza drobnoustrojów. Nie dotyczy to jednak wielu produktów świeżych – najlepszym przykładem będzie tu mąka, niektóre produkty nabiałowe czy choćby warzywa. Pojemnik plastikowy zamykany pozwoli na skuteczną izolacją tego typu towarów od wpływu wilgoci, temperatury czy inwazji szkodników, które bywają prawdziwą plagą magazynów z żywnością.
Dzięki skrzyniom plastikowych możemy bez obaw również zwiększyć częstotliwość dostaw, tworząc na zapleczu sklepu własny mini-magazyn. Zwiększone zainteresowanie klientów zakupem mąki, drożdży i innych produktów niezbędnych, by stworzyć w domu ulubione dania oznacza, iż w pewnym momencie możemy stanąć przed problemem przestoju w dostawie. Jeżeli zdecydujemy się, by podstawą naszej metody magazynowania stał się praktyczny pojemnik plastikowy zamykany, uchronimy swój biznes przed taką sytuację. Puste półki po kompleksowych zakupach konsumentów tworzą obraz, który nie pochlebia żadnemu sklepowi z żywnością – na całe szczęście optymalizacja dostaw i magazynowania pomoże się przed tym uchronić.